Aan het plaatsen van HR++ glas kleven nauwelijks nadelen. De voordelen zijn in de overgrote meerderheid. Zo bespaart u met HR++ glas of isolatieglas heel wat m³ gas per jaar wat goed nieuws is voor uw huishoudboekje én het milieu.
HR++ glas is een vorm van dubbele beglazen. Bij normaal dubbel glas is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met lucht. HR++ glas bestaat ook uit twee glasplaten. De tussenruimte is echter niet gevuld met lucht, maar het edelgas (Argon) dat beter isoleert dan lucht. Een ander verschil tussen HR-glas en HR++ glas is dat de binnenkant van één van de glasplaten is voorzien van een warmte reflecterende coating. HR-glas en HR++ verschillen dus op veel punten. Het resultaat is dat HR++ beter isoleert dan dubbel glas.
muren laten spuiten
Voor we de mogelijke nadelen van HR++ glas benoemen, eerst iets over de voordelen en werking van HR++ glas. De thermisch van isolatieglas bestaat niet alleen uit het binnenhouden van warmte. HR++ glas zorgt er ook voor dat de binnenste van de twee ruiten een paar graden hoger blijft dan de buitenste ruit. Dit zorgt voor een belangrijke, vaak onderschatte werking. Bij ongeïsoleerde ramen koelt het glas aan de binnenkant snel af, zodra de buitentemperatuur daalt. De warme lucht van binnen botst tegen het koude glas en koelt af. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dit leidt tot een luchtcirculatie van opstijgende en dalen lucht bij het raam. Nog los van dat enkele beglazing vele energie laat ontsnappen, ontstaat er ook een gevoel van tocht bij het raam. Dit probleem wordt opgelost met dubbele beglazing of HR++ beglazing.
Dat HR++ goed isoleert is niet alleen een samenkomst van twee lagen glas, een folie en een gasvulling. Ook het frameprofiel en de juiste manier van plaatsen zijn belangrijk. Dat maakt HR++ glas plaatsen werk voor de vakman.
Wanneer de thermische isolatie in huis verbetert, leidt dit tot minder warmteverlies. Hoe goed isolatieglas werkt, wordt uitgedrukt in de U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. Nauwkeuriger gezegd: de U-waarde formule geeft aan hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger zijn dus de thermische isolatie-eigenschappen van isolatieglas.
In vergelijking met enkel glas of verouderde dubbele beglazing levert HR++ glas een flinke besparing op. Maar hoeveel is dit nu uitgedrukt in geld? Dit is met de huidige wisselende energieprijzen lastig vast te stellen. Milieu Centraal stelt dat wanneer je overstapt van dubbel glas naar HR++ glas, de gasbesparing varieert van 65 m³ per jaar voor een tussenwoning, tot 100m3 per jaar bij een vrijstaande woning. Ga je van enkel glas naar HR++ glas dan is dit natuurlijk vele malen hoger.
Tot nu toe hebben we het gehad over de voordelen van dubbelglas, isolatieglas, HR-glas en HR++ glas. Zijn er dan geen nadelen aan HR++ glas? Natuurlijk zijn de voordelen verreweg in het voordeel. Maar nadelen zijn er ook. Al zijn ze gering.
Een van de nadelen van HR++ glas is dat ze condensvorming kunnen geven aan de buitenkant van het glas. Door de hoge isolatiewaarde ontstaat feitelijk hetzelfde als bij enkel glas aan de binnenzijde. Wanneer de temperatuur buiten kouder is dan het glas, condenseert waterdamp uit warmere buitenlucht tegen het koudere glas. Dit probleem treedt met name op in de vroege ochtend op dagen met een hoge luchtvochtigheid. Zodra de buitentemperatuur later in de ochtend stijgt, verdwijnt de condensvorming vanzelf.
Sommige mensen zien het als nadeel dat HR++ glas, in vergelijking met andere isolatiemiddelen, een relatief langere terugverdientijd heeft. Zo ongeveer tussen de zeven en tien jaar. Als u bedenkt dat HR++ glas met gemak 20-25 jaar meegaat, praten we nog altijd over een prima investering! Ook omdat het wooncomfort met dit type beglazing ook verbetert.
Er zijn subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van HR++ glas. Daar zijn wel eisen aan verbonden die soms een nadeel opleveren. Het is namelijk niet mogelijk om alleen subsidie te krijgen op het plaatsen van isolatieglas alleen. Er dient ook een tweede isolatiemaatregel genomen te worden. Ook dient u minimaal 8 m² meter isolatieglas plaatsen. Ook dient het werk uitgevoerd te worden door een erkend bedrijf.
nadelen van HR++ glas
Een ander nadeel van HR++ glas kan zijn dat er ook HR+++ glas is. Dit type glas wordt ook wel super isolerend glas of hoge rendementsglas genoemd. Dit type glas bestaat niet uit twee glaslagen, maar drie. Wilt u eens met een specialist praten over de voor- en nadelen van HR++ glas of goed geïnformeerd worden over welk type dubbele beglazing het best bij uw isolatieproject past? Neem dan contact met ons op.
Wij bieden meer dan alleen maar een schilder of onderhoudsklusje. Vraag een vrijblijvende offerte op locatie aan of bel naar: +316 131 92 768
Of u nu een huiseigenaar of een eigenaar van een commercieel onroerend goed bent, Schildersbedrijf MGC de Jong heeft u gedekt. Het toevertrouwen van uw eigendom aan ons schildersbedrijf in Wassenaar, Den Haag en omgeving, biedt vele voordelen. Deze omvatten ons scherpe oog voor detail, vakmanschap en werkkwaliteit. Wij zijn bekwaam en uitgerust om nauwgezet te werken voor uw gemoedsrust.
Van binnen schilderwerk voor woningen tot commerciële bouwwerkzaamheden, onze professionele schilderwerkzaamheden kunnen u helpen waarde en schoonheid aan uw ruimte toe te voegen. Als u op zoek bent naar schilders met jarenlange ervaring, dan zijn wij degene voor u.
Maandag t/m Zaterdag
07:00 - 17:00 uur
Wassenaar
Wassenaar-Zuid
Leiden
Voorschoten
Leiden en Leiderdorp
Den Haag
Voorburg
+20km omstreken
Copyright © MGC de Jong Schildersbedrijf in de buurt - en onderhoud Webcontent Marketing